Schakers van FORMAAT wederom een succes

Schakers van FORMAAT

Het stadsplein was afgelopen zaterdag 11 juni  voor de 2e maal het podium waarop diverse schaakteams, ondersteund door het Amstelveense bedrijfsleven en Schaakvereniging KLM-Pegasus, hun schaakkunsten konden vertonen tegen Nederlands meest uitgesproken schakers Jan Timman en Hans BöhmWethouder sportzaken Peter Bot deed op mooie wijze het openingswoord, waarna de strijd tussen de zwarte en witte koninkrijken op de 64 velden kon beginnen. 

Op 12 grote borden (4 bij 4 meter) werd zowel in de ochtend als middag door beide Schakers van Formaat simultaan gespeeld. De uitslag mag weer indrukwekkend worden genoemd. Van de 12 gespeelde partijen verloor Jan Timman er slechts 1 - tegen het team van Café de Manen - wat zijn puntentotaal op 11 bracht; Hans Böhm verloor geen enkele partij, maar speelde daarentegen 4 remises, wat zijn puntentotaal op 10 bracht.     

Tussen de middag was er het, door Schaakvereniging Zukertort georganiseerde, Jeugd Rapid Schaaktoernooi op de 12 grote borden. Jeugd tot 16 jaar speelde hier om de “Grootborden Trofee Amstelveen 2016”. Rennend tussen speelveld en schaakklok werd het zowel een fysieke als mentale beproeving. Rens Blom werd uiteindelijk de terechte winnaar met 5 uit 5. Proficiat Rens.

Leuk op zo’n dag is ook om de discussie tussen Jan en Hans te volgen ten aanzien van de op de borden ontstane stellingen. ‘Dit is duidelijk remise’, ‘nee hoor, als ik loper E4 speel heb ik de controle over beide vleugels terug en staat zijn paard op B7  geïsoleerd.’  Enfin, ook voor deze schaakmeesters was er genoeg analyse-materiaal en beiden genoten hier zichtbaar van.

Ook de politieke partijen VVD, CDA en D66 gaven goed schaakrepliek, maar gingen strijdend ten onder; alleen probeerde de VVD met bluf nog een remise voor te stellen. Proberen kan natuurlijk altijd, moet Hans Böhm gedacht hebben, maar hier ga ik toch voor de winst.

Het Keizer Karel College deed met 4 leerlingen waardig mee tegen Jan Timman, maar de sterk spelende jeugd moest het afleggen tegen de voormalige nummer 2 van de wereld.

Dat Restaurant Colijn alle deelnemers aan het event beloonde met een dinerbon, mag gezien worden als de slagroom op de spreekwoordelijke taart.   

De bedrijven Atos, Rabobank Amstel en Vecht, Life & Garden, StevaB, Cobra Museum, ING Bank, Café de Manen, Buro Marcel van der Lubbe, Restaurant Colijn, Timewise, Boekhandel Venstra, Van Lookeren, LTC startbaan, stichting “Er even Tussen Uit” en Wesco Muiden, worden hartelijk bedankt voor het financieel mede mogelijk maken van dit evenement.

Bekijk hier de reportage van RTV Amstelveen.

Onderstaande link van Amstelveenweb geeft een mooie impressie van het gehele evenement:

Schakers-van-Formaat-2016-Amstelveen